Woonhuis te Walik

Bergeijk

Het woonhuis is gesitueerd in een uitbreiding van het buurtschap Walik in de gemeente Bergeijk. Het beeldkwaliteitsplan dicteerde een ontwerp in een moderne architectuur. Het bestemmingsplan met beperkte hoogtevoorschriften is bepalend geweest voor de toepassing van een splitlevel-principe.
Het ontwerp kenmerkt zich door een opvallende driedeling. Aan de straatzijde laat het huis zich zien als een opgetild stenen volume. Dit deel van het huis heeft een gesloten karakter. In het souterrain bevindt zich een deel van het woonprogramma en is er ook plaats voor parkeren.Aan de tuinzijde  grenst een overwegend in glas en hout ontworpen bouwdeel, waarin over de volle lengte de belangrijkste woonfuncties een plek gekregen hebben. Door de transparante achtergevel is er een relatie gelegd tussen het wonen en de tuin met aangrenzende groenzone.
In het hoogste, geheel in glas uitgevoerde middendeel zijn de belangrijkste verkeersruimten gesitueerd. Het is bijzonder voor het ontwerp, dat het toegepaste splitlevel-principe een plaats heeft gekregen midden in de woning. Alle belangrijke woonfuncties staan hierdoor met elkaar in relatie, wat bovendien een uitzonderlijk ruimtelijke kwaliteit voor het gehele huis met zich mee brengt.

 

Opdrachtgever:  particulier
Aannemer:  Bouwbedrijf Th. van Kasteren, Veldhoven
Projectteam:  Frans Compen, Johan van der Rijt, Karel van der Waarde,
 Ad Schellekens, Rob Geraerts

Omvang:

Oplevering:

 1200 m³